Det finns två typer av tobaksförsäljningstillstånd
Den som vill sälja tobak till konsument ska ansöka om detaljhandelstillstånd. Detta gäller även dig som säljer tobak via internet till konsument. Den som vill sälja tobak till butiker ansöker om partihandelstillstånd. Tillståndet kan gälla antingen tills vidare eller för en begränsad tidsperiod.
Grundläggande förutsättningar för att beviljas tillstånd
Lagen ställer höga krav på den som söker tillstånd. Kommunens uppgift är att utreda om kraven uppfylls.
För att beviljas tillstånd måste sökanden vara personligt och ekonomiskt lämplig. Kommunen utreder sökandens bakgrund. För att anses lämplig krävs bland annat att det sökande bolaget och personer som har ett betydande inflytande i rörelsen har ordnad ekonomi och att de inte förekommer i belastningsregistret för allvarlig brottslighet. Kommunen tittar också på hur ni tidigare skött er tobaksförsäljning.
Om någon av de personer som har betydande inflytande över sökandebolaget är folkbokförd/bosatt i annat land än Sverige ska handlingar som visar personens lämplighet bifogas ansökan. Det kan vara t.ex. utdrag ur polisens brottsregister i hemlandet och intyg från skattemyndigheten i hemlandet som visar om personen har skatteskulder. Det ska också visas hur personen har försörjt sig under de senaste åren, med t.ex. deklaration, lönespecifikation eller liknande.
Årlig tillsynsavgift
Verksamheter med tillstånd betalar varje år en tillsynsavgift. Tillsynsavgifterna framgår på kommunens hemsida och faktureras en gång per år.
Så här söker du tobaksförsäljningstillstånd
1. Ansökan kan antingen göras digitalt via vår E-tjänst eller med blankett
Bifoga handlingar enligt nedan. Ansökan ska skrivas under av firmatecknare.
2. Betala in ansökningsavgiften
Kommunen tar ut en tillsynsavgift för att handlägga ansökningsärendet. Avgiften återbetalas inte.
3. Handlingar som ska bifogas ansökan
Nedan finner du en lista på de handlingar som ska bifogas ansökan.
A. Kvitto på betald ansökningsavgift
B. Uppgifter från skatteverket
Begär från Skatteverket uppgifter som behövs för att ansöka om tobaktstillstånd.
OBS! Du måste själv begära in dessa uppgifter och be dem att skicka in uppgifterna till kommunen.
Här nedan finns länkar till blanketterna. Adressen till kommunen är:
Upplands Väsby kommun, Bygg- och miljökontoret, 194 80 Upplands Väsby
Blankett att skicka till Skatteverket - Information om företaget
Blankett att skicka till Skatteverket - Information om företagets ägare
C. Registreringsbevis från Bolagsverket
Registreringsbevis som bifogas ansökan får inte vara äldre än sex månader.
Om du söker i enskild firma som inte är registrerad hos Bolagsverket ska du istället bifoga en utskrift av din firmas registrering hos Skatteverket.
D. Eventuell fullmakt
Om ombud anlitas ska fullmakt bifogas.
E. Ägarförhållanden m.m.
I ansökan ska redovisas vem eller vilka som äger det sökande bolaget.
Aktiebolag:
Om sökanden är ett aktiebolag ska ägarförhållandena visas med bolagsstämmoprotokoll, aktiebok eller motsvarande handling. Av handlingen ska framgå vem eller vilka som äger aktierna i bolaget och hur aktierna är fördelade mellan ägarna. Om ägaren är ett bolag ska ägarförhållandena styrkas på samma sätt i detta bolag.
Om sökandebolaget ingår i en koncern ska en organisationsskiss inlämnas där det tydligt framgår vilka bolag som är ägare och hur stor andel de äger. Också ägarförhållandena i ägarbolag ska styrkas.
Handelsbolag och kommanditbolag:
Är sökanden ett handelsbolag eller kommanditbolag kan ägarförhållandena styrkas genom ett bolagsavtal som visar hur bolagets andelar är fördelade mellan ägarna. Saknas bolagsavtal ska ägarförhållandena styrkas på annat sätt.
Övriga bolagsengagemang
Samtliga ägare, styrelsemedlemmar och eventuella övriga företrädare ska även redovisa övriga bolagsengagemang.
Skicka in Bolagsverkets bevis om uppdrag som funktionär ifall ni ska redovisa styrelseuppdrag i andra bolag. Aktieinnehav i andra bolag redovisas i bilaga till ansökan.
F. Köpeavtal/arrendeavtal
Köpeavtal/arrendeavtal ska bifogas ansökan om du tagit över en befintlig verksamhet.
G. Redogörelse för kostnader och finansiering
Använd bilagan till ansökan för att redogöra för finansieringen.
Redovisa hur ni finansierat köpet av verksamheten, uppstartskostnader samt ytterligare investeringar. Av redogörelsen ska också framgå varifrån använt kapital kommer.
För att styrka uppgifterna om finansiering ska handlingar bifogas. Detta gäller oavsett om det är banklån, privatlån eller egna medel som har använts. Exempel på sådana handlingar är låneavtal, verifikat på transaktioner, kontoutdrag m.m.
Är det fråga om privata lån ska det framgå varifrån långivaren erhållit de medel som lånats ut, t.ex. om pengarna härrör från sparande eller lån. Personnummer för privata långivare behövs för att kommunen ska kunna göra en lämplighetsprövning. Privata långivare kan komma att behandlas som ”personer med betydande inflytande”, vilket innebär att dessa personers personliga och ekonomiska lämplighet kan komma att utredas.
De medel som används till köpeskillingen bör vara överförda av bank och bokförda hos sökandebolaget. Tillståndsenheten vill kunna se att utbetalning slutligen mottagits av säljaren. Bifoga därför kvittens på köpeskillingen.
H. Egenkontrollprogram
Ett egenkontrollprogram ska bifogas ansökan. Programmet utgör en viktig del av er ansökan – var noggrann när du upprättar dokumentet.
Handläggning av ansökan
Kommunen sänder ärendet på remiss till Polismyndigheten för yttrande. Om du ansöker om partihandelstillstånd skickas ärendet på remiss även till Tullverket.
Ni ges alltid möjlighet att bemöta sådant i utredningen som kan inverka negativt på er ansökan, exempelvis uppgifter från Skatteverket som visar att ni inte skött skattebetalningar eller att polisen bedömt någon som olämplig på grund av tidigare brottslighet.
Om utredningen visar att ni uppfyller kraven kommer tillstånd att beviljas av tobakssenheten.
Om kommunen efter handläggning bedömer att ni inte uppfyller kraven för att beviljas tillstånd skrivs en utredning som ni får lämna synpunkter på. Beslut i ärendet fattas därefter av nämndutskottet, som sammanträder en gång i månaden.
Från den tidpunkt då ansökan är komplett, d.v.s. alla handlingar har lämnats in, är den beräknade handläggningstiden cirka två månader.