Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg görs digitalt i kommunens e-tjänst.
Ansökan ska vara formulerad på så sätt att den visar sökandens insikt i de föreskrifter som gäller för verksamheten samt visar sökandens förmåga att skapa förutsättningar för att verksamheten kan uppfylla och nå författningarnas krav och mål. Läroplanen för förskolan ska vara vägledande för verksamheten och den bör utformas enligt Skolverkets Allmänna råd för pedagogisk omsorg om inte den som är ansvarig för verksamheten kan visa att bestämmelserna i skollagen uppfylls på annat sätt.
Utbildningsnämnden i Upplands Väsby kommun prövar om sökanden genom erfarenhet eller på annat sätt har förvärvat insikt i de föreskrifter som gäller för enskild pedagogisk omsorg, i enlighet med 25 kap. 10 § skollagen (2010:800). Handläggningen av ansökan sker i flera steg. Först genomförs en vandelsprövning då det finns krav på personlig lämplighet hos den som ska bedriva verksamheten. Vandelsprövning innebär kontroll av brottsregister, förekomst av skatteskulder och liknande. Även kreditupplysning kan komma att inhämtas från kreditupplysningsföretag. Sökanden ska kunna visa att hon eller han är lämplig att bedriva enskild pedagogisk omsorg. Sökandens företag ska skötas ansvarsfullt och sökanden ska i sitt företag och i sin verksamhet följa all tillämplig lagstiftning. Efter vandelsprövning genomförs en fortsatt prövning av ansökan i sin helhet. Detta steg omfattar normalt intervju med sökanden och granskning av lokal. Utbildningsnämnden strävar efter att handläggningstiden ska vara högst tre månader efter att ansökan är komplett.
Läs mer om prövningen i Regler för godkännande av fristående utförare att starta och driva förskola eller barnomsorg i Upplands Väsby kommun.
Alla handlingar som kommer in till utbildningskontoret på Upplands Väsby kommun blir allmänna handlingar. En sekretessprövning görs vid varje enskild begäran om utlämnande. Information om utbildningsnämndens behandling av personuppgifter finns längst ned i blanketten.