Med den här e-tjänsten kan du fylla i och skicka in en beställning för att ansluta din fastighet till det kommunala vattnet och/eller avloppsnätet. E-tjänsten gäller såväl vatten som spill- och dagvatten.
Viktigt att tänka på är att ansökan om anslutning ska tillhanda Upplands Väsby kommun, innan anläggningen tas i bruk.
Information till servisanmälan för anslutning till kommunalt vatten och avlopp
Fastighetstyp Enbostadshus: En byggnad som är avsedd som bostad för ett enskilt hushåll.
Flerbostadshus: En byggnad som är avsedd att innehålla flera hushåll.
Bostadsfastighet/fastighet jämställd med bostadsfastighet: Fastighet som huvudsakligen är bebyggd eller enligt beviljat bygglov avses att bebyggas för bostadsändamål. Med bostadsfastighet jämställs fastighet som uteslutande eller huvudsakligen är bebyggd, eller enligt beviljat bygglov avser att bebyggas, för vissa andra ändamål där lokalytan är det viktigaste sett från användarsynpunkt. Till exempel: kontor, småindustri, butiker, hotell, sjukvård och industrier.
Annan fastighet: Fastigheter som uteslutande eller huvudsakligen är bebyggd eller enligt beviljat bygglov avser att bebyggas för annat ändamål än bostadsändamål samt inte är jämställd med bostadsfastighet. Till exempel: större industrier, upplag och hamn.
Obebyggd fastighet: Fastighet som enligt detaljplan är avsedd att bebyggas, men ännu inte bebyggts.
Tillbyggnad: Ska ni bygga fler hus till exempel attefall eller liknande eller bygga ut befintlig byggnad finns det en del information på kommunens hemsida som kan vara bra att veta:
Information om ledningsnät, anslutning till fastighet på kommunens hemsida. Under VA-avgifter för Uthus.
Definition av lägenhet: Definitionen på en lägenhet är ett eller flera utrymmen, i byggnad som i upplåtelsehänseende bildar en enhet. I frågan om sådana utrymmen i bostadsfastighet, eller därmed jämställd fastighet, där begreppet lägenhet inte är lämpligt för viss typ av byggnad, räknas varje påbörjat 150-tal m² Brutto Total Area (BTA) enligt Svensk Standard SS 21054:2009 som en lägenhet.
Merparten av alla enbostadshus har en lägenhet. Det innebär att även tillbyggnader som t ex Attefallshus räknas som en lägenhet. Det har ingen betydelse om det faktiskt är någon som bor där eller om det står tomt. För fastighet jämställt med bostadsfastighet beräknas lägenheterna på varje påbörjad 150-tal m² BTA, där 1-150 m² blir en lägenhet, 151 -300 m² blir 2 lägenheter osv.
Förklaring av BTA:I fråga om sådana utrymmen i bostadsfastigheter, eller därmed jämställd fastighet, där begreppet lägenhet inte är lämplig för en viss typ av byggnad, räknas varje påbörjad 150-tal kvm (BTA) som en lägenhet. Förenklat betyder det: byggnader/utrymmen som inte är ämnade för en- eller flerbostadsboende som t.ex. affärer, kontor, resturanger och sjukhus.
Gemensamhetsanläggning och samfällighet:Ett krav för att huvudmannen (Upplands Väsby Kommun) ska godkänna att två eller flera fastigheter får dela förbindelsepunkt är att det bildas en gemensamhetsanläggning och om så behövs en samfällighetsförening. Ansökan om bildning görs hos Lantmäteriet. Bifoga en kopia av lantmäteriets mottagande av ansökan om gemensamhetsanläggning och samfällighet om så behövs.
VA-nyttor
Vatten: Kallvatten som dras in till byggnaden, även så kallat dricksvatten.
Avloppsvatten: Avloppsvatten är ett gemensamt namn och samlingsbegrepp på dagvatten, dränvatten, spillvatten och kylvatten.
Spillvatten: Allt vatten som dras från byggnaden både så kallat BDT-vatten (bad/dusch, disk, tvätt) och toalettvatten.
Dagvatten: Vatten som kommer utifrån, även så kallat regnvatten.
Dränvatten: Det dagvatten som leds bort från husgrund.
Servisanslutning
Varje enskild fastighet ansluts via en servisledning för respektive VA-nytta som är aktuella för fastigheten: dricksvatten, spill- och dagvatten. På servisledningarna förläggs den så kallade förbindelsepunkten (FP) enligt normal praxis ca 0,5 m utanför fastighetsgräns. Kommunen (VA-huvudmannen) bygger och förvaltar den allmänna VA-anläggningen och den allmänna delen av VA-servisen fram till förbindelsepunkten. Förbindelsepunkten utgör således ansvarsgränsen mellan den allmän del och fastighetens del av servisledningen.
Vanligaste dimensionerna för enbostadshus
Vatten: Vanligast dimension för ett enfamiljshus är ø 32 mm.
Spillvatten: Vanligaste dimension för ett enfamiljshus är ø 110 mm om självfall och ø 40 mm om LTA.
Dagvatten: Vanligast dimension för ett enfamiljshus är ø 160 mm.
LTA
Information om LTA finns på kommunens hemsida.
Dag- och dränvatten
Dagvattnet får inte kopplas till spillvattnet. Dagvattnet ska så långt som möjligt omhändertas lokalt. Man brukar skilja på dräneringsvatten som leder bort dagvattnet runt huset för att skydda husgrunden och övrigt dagvatten från tak och hårdgjorda ytor. Avledning av dräneringsvattnet bestäms med kontoret för samhällsbyggnad, VA-enheten. Dräneringen får, för att skydda husgrunden, anslutas direkt utan fördröjning till det kommunala VA-nätet. Det måste dock finnas en brunn med sandfång innan anslutning. Dag- och dräneringsvatten bör inte sammankopplas.
Olje- och fettavskiljare samt sprinkler
Information om Olje- och festtavskiljare finns på kommunens hemsida. Där finns även en blankett om information som ska fyllas i gällande olje- och fettavskiljare.
Informtaion om sprinkler finns på kommunens hemsida.
Byggvatten
Vattenmätare monteras och vattnet släpps på när anläggningsavgiften är betald. Behöver fastigheten vatten innan dess går det att få så kallat byggvatten som debiteras enligt vid varje tidpunkt gällande VA-taxa. Godkänd besiktning och vattenprov måste finnas.